ART NOW

 the poet is working
in progress
februari 2019

Meestal maak ik boeken samen met Sander Zweerts de Jong – maar nu druk bezig met de visuele identiteit en website voor zijn ‘The Poet is Working’.

 All Alone publicatie Eelkje Christiner `Bosch Hiullegon Brunt Art Collart Bosch&deJong boekverkopers riso
boekpresentatie!
februari 2019

Samen met dichter Eelkje Christine Bosch en beeldend kunstenaar Hillegon Brunt maakte ik de bijzondere uitgave ‘All Alone I’ voor Bosch&deJong boekverkopers. Vanavond officiële presentatie in de Fenixloods!

 SciFi Nature Stefan Gross boek art collart
SciFi Nature
december 2018

Hij is er! Het boek ‘SciFi Nature’ met het werk van Stefan Gross. Deze week te zien op de Miami art fair, later vast ook in Nederland…

 art collart
in progress
juli 2018

Spannend werk in progress, maar nog in vroeg stadium… wordt vervolgd…

 SAXMAN Carel van Hees
SAXMAN op IFFR
januari 2018

Samen met fotograaf Carel van Hees ben ik druk bezig aan het boek SAXMAN REVISITED… maar tijdens het IFFR eerst nog een keer de vertoning van SAXMAN de film uit 1995.

 Efrat Zehavi
boekpresentatie!
december 2017

Stijlvol gepresenteerd in TENT: ‘Anonymous Glossy’ – verhalen, collages en kleibeelden van kunstenaar Efrat Zehavi in een glanzende publicatie.

 Pakhuis de Zwijger kalenderboek Art Collart Stichting Print
Kalenderboek
december 2017

‘Het was de tijd die alles ouderwets moest hebben gemaakt.’

Ik mocht 14 december ontwerpen voor het jaarloze Kalenderboek van Stichting Print! De kalender is een overzicht van grafisch Nederland vandaag de dag.

foto: presentatie Pakhuis de Zwijger

 gevelgedicht
onthulling gevelgedicht!
november 2017

73 kinderen schreven een gedicht, 1 gedicht werd uitgekozen en 3 regels daaruit verschijnen op een muur aan het Afrikaanderplein in Rotterdam. Woensdag 15 november is de officiële onthulling!

 Duizel in het park wow scherm rotterdam centraal
Duizel in het Park!
augustus 2017

Je ruikt het park, je voelt de stad… Ook dit jaar verzorg ik weer de grafische uitingen van super-festival Duizel in het Park! Posters, flyers, plattegrondjes, muntjes, polsbandjes, stickers… alles is er op 4, 5 en 6 augustus 2017 in het Vroesenpark in Rotterdam. En… 12 x 12 meter op het scherm bij CS Rotterdam.

 villa zebra briefpapier
nieuwe identiteit Villa Zebra
mei 2017

Een compleet nieuwe huisstijl voor kindermuseum Villa Zebra! Als uitgangspunt nam ik overgebleven restjes papier die kinderen in het museum achterlieten na het volgen van een workshop. Met een beetje verbeelding maak je daarvan allerlei nieuwe mannetjes en monsters. Ook voor de campagnebeelden worden de knipsels ingezet, voor de tentoonstelling Diep in het Bos creëerde ik met de knipsels een spannend bos: dat eerste ontwerp viel meteen in de prijzen met een New Yorkse Graphis Merit Award!

 Drukkerij Roeloefs
boekpresentatie!
april 2017

Al best wel een tijdje maakt kunstenaar Sander Zweerts de Jong elke ochtend als eerste ding van de dag een tekening. Die plaats hij vervolgens online – maar nu werd het toch echt tijd voor een boekje! Met daarin een selectie van de ochtendwerken en ook een poëtische tekst over het werken in de ochtend. Stadsgeograaf Els Desmet nam met een mooi verhaal het eerste exemplaar in ontvangst.

Op de foto is het boek nog in de maak bij Drukkerij Roelofs | Art Libro.


boekpresentatie!
december 2016

Eindelijk is hij daar: het boek ‘Once upon a time… the observations of Hillegon Brunt’. Het boek vertelt een nieuw verhaal met bestaand werk. Kijken, nog eens kijken, verder kijken en weer terug kijken. Stilte, ritme, herhaling en verrassing. Een boek om te in te verdwalen en steeds weer iets nieuws te ontdekken.

De boekpresentatie was een feestje. Het boek is vanaf nu bijna overal verkrijgbaar.


Misty Mountain UNFOLD
september 2016

‘UNFOLD’, één van de posterontwerpen voor Misty Mountain (i.s.m. Ursula Jernberg). Binnenkort verkrijgbaar…


Duizel in het Park
juli 2016

Begin van de lente werd ik gevraagd voor de nieuwe grafische stijl van het Rotterdamse festival Duizel in het Park. Een festival met kunst, muziek en literatuur. De campagne is grootstedelijker en wat abstracter dan eerdere jaren, maar nog steeds met een menselijke maat en met een poëtisch karakter. En natuurlijk bleef de Duizel-mascotte, de uil, vertegenwoordigd. 5, 6 en 7 augustus is het zo ver in het Vroesenpark. De peperbussen met het metershoge affiche zijn nu al te zien in de stad.


boekpresentatie!
maart 2016

Boekpresentatie! Kunstenares Noëlle Cuppens werkte afgelopen jaar aan een bijzonder boek waar ik het ontwerp voor mocht verzorgen. Het kunstenaarsboek wordt zondag 17 april gepresenteerd bij SBK Amsterdam én op 8 mei bij Walgenbach Art&Books in Rotterdam. Uniek boek, kleine oplage… wees welkom!

The Office

‘Art Collart (1982) studeerde aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Als grafisch ontwerper gaat hij voor een helder ontwerp met de mogelijkheid er in te verdwalen.’ (uit: Omweg Zuidplein, 2012)

Een volledig cv vind je op
mijn LinkedIn.En verder

honors, awards and exhibitions

artwork: We Own Rotterdam
We Own Rotterdam is de website voor Rotterdamse ‘under-the-radar’ uit-tips. Van inspirerende exposities tot underground feestjes. Voor de looks van de site wordt elke maand een andere Rotterdamse maker gevraagd. Ik had de eer om het ‘artwork’ voor de maand december (2018) te mogen maken!

///

Mooi Marginaal 2012–2017
Ja! 2 van mijn boeken zijn bekroond tot mooiste drukwerk! De prijs voor vakmanschap en aandacht bij bijzondere uitgaven. De catalogus waarin de boeken zullen verschijnen wordt gepresenteerd bij de Collectie Bijzondere Boeken van de Universiteit van Amsterdam en er komt een rondreizende expositie. De winnaars zijn:
– Once upon a time… – Hillegon Brunt
– The Last Pages – Noëlle Cuppens

///

Honorable Mention Graphis Poster Annual 2019
Voor het Villa Zebra affiche bij de tentoonstelling ‘Ticket to de Toekomst’.

///

Graphis Merit Award 2018:
Poster! Prijs! Affiche! Award! Een New Yorkse award voor mijn Villa Zebra ‘Diep in het Bos’ affiche!

///

Kalenderboek Stichting Print
De kalender is een overzicht van wat er op dit moment op grafisch gebied gebeurt in Nederland. Mijn bijdrage staat op 14 december. (Met veel dank aan Charlotte Mutsaers voor haar toestemming voor het gebruik van een prachtige zin uit de roman ‘Koetsier Herfst’.)

///

Gastprogrammeur Leeszaal West
30 januari 2017 was ik gast-programmeur van ‘Alles behalve de inhoud’ bij Leeszaal West in Rotterdam met als thema: boekontwerp. Ik gaf het woord aan een aantal interessante gasten met mooie verhalen over boeken (Esther Scholten – directeur De Best Verzorgde Boeken, Trudy Dorrepaal – drukwerk adviseur Art Libro, Petra Verheij – eigenaar kinderboekwinkel Ver van Hier) en vertelde zelf over de totstandkoming van het ontwerp van een aantal van mijn boeken.

///

Graphis Merit Award 2017
Ja! Een Graphis Merit Award voor het affiche dat ik heb ontworpen voor de tentoonstelling ‘Welkom Thuis’ in hét kindermuseum voor hedendaagse kunst Villa Zebra.

///

expositie: overzicht De Best Verzorgde Boeken catalogi
Het Stedelijk Museum Amsterdam laat een overzicht van de Best Verzorgde Boeken catalogi uit het directeurschap van Just Enschedé zien. Daartussen is mijn The Best Dutch Book Designs 2013 dus ook te zien.

///

Graphis Silver Award 2016
Een Graphis Silver Award voor het affiche dat ik heb ontworpen voor de Villa Zebra tentoonstelling Labyrint! Het affiche is daarmee ook gepubliceerd in de ‘Graphis Poster Annual 2016’.

///

De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2014
Leuk, ik sta weer in De Grote Rotterdamse Kunstkalender en wel op 24 mei met een selectie van mijn boekontwerpen.

///

 The Best Dutch Book Designs Art Collart Stedelijk Museum Amsterdam directeur Just Enschede
ontwerp catalogus: The Best Dutch Book Designs 2013
Wat een eer! Ik verzorgde het ontwerp van de 55ste catalogus van The Best Dutch Book Designs! Op de foto neem ik het eerste exemplaar in ontvangst in ’t Stedelijk in Amsterdam.

///

‘A Love Story’: Best Verzorgd Boek 2013
De Best Verzorgde Boeken is dé boeken-ontwerp prijs van Nederland. Dit jaar is mijn boek ‘A Love Story’ (dansgezelschap Meekers) uitverkozen als één van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2013.

///

De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2012
Met elke dag een ander werk biedt de Kunstkalender een overzicht van wat de Rotterdamse kunstscène anno nu te bieden heeft in verschillende disciplines. Tussen heel veel van mijn Rotterdamse helden sta ik er zelf ook op! En wel op 29 juni met een foto van één van de drie leporello’s van maar liefst vijf meter die ik ontwierp voor de tentoonstelling ‘Wij maken kleuren’ in CBK Rotterdam.